top of page

Kooptips Gouden Sieraden

Het bepalen van de juiste prijs van een sieraad is niet zo ingewikkeld als het op het eerste gezicht lijkt. Het gewicht, de zuiverheid (karaat) en de actuele marktprijs van goud zijn de belangrijkste factoren om de waarde van een sieraad te beoordelen.

Soms zijn sieraden ook verguld, wat betekent dat de buitenkant is bedekt met een dun laagje goud. Hoewel dit soort vergulde sieraden op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken, betaal je in werkelijkheid al snel veel te veel in verhouding tot de werkelijke waarde van het edelmetaal dat je krijgt.

Karaat goud

Om de waarde van een sieraad te beoordelen, zijn er vier cruciale factoren om te overwegen: de prijs van het sieraad, het gewicht, het karaatgehalte en de huidige marktprijs van goud.

Sommige juweliers bieden sieraden aan zonder zelfs maar te specificeren wat het gewicht van het sieraad is. Deze juweliers dien je meestal te vermijden, want dit vormt een waarschuwingsteken dat het sieraad wellicht voor een onevenredig hoge prijs wordt verkocht.

Als je het gewicht hebt kunnen achterhalen, is de volgende stap om naar het karaatgehalte te kijken, aangezien dit de zuiverheid van het edelmetaal aangeeft. Stel dat je een 14-karaats gouden sieraad hebt met een prijs van €550 en een gewicht van 4,5 gram. Dit betekent dat er 4,5 x 0,585 (14 karaat) = 2,63 gram puur goud in het sieraad zit.

 

Vervolgens is het van belang om de marktprijs van een gram goud te raadplegen, wat gemakkelijk online te vinden is. In 2022 bedroeg de gemiddelde marktprijs van een gram goud ongeveer €54. Dit betekent dat de goudwaarde van dit sieraad in dit geval gelijk is aan 54 x 2,63 = €142,02.

Bij de prijs van een sieraad wordt altijd 21% btw aan de rijksschatkist afgedragen. Concluderend betekent dit dat in dit geval €454,55 (prijs exclusief btw) wordt betaald aan de juwelier voor een sieraad met een goudwaarde van €142,02. Met andere woorden, betaal je in dit geval drie keer de goudwaarde.

Wanneer je onderzoek doet naar de huidige marktprijzen bij bijna alle juweliers, zul je merken dat ze vergelijkbare prijzen hanteren. Dit heeft geleid tot een situatie waarin sieraden niet langer worden beschouwd als een waardevolle investering, aangezien er al veel waarde verloren gaat op het moment van aankoop.

Daarom onderscheidt AYN zich als een fundamenteel andere en innovatieve juwelier, waarbij we ervoor zorgen dat een sieraad schittert als nooit tevoren. Bij ons zal een sieraad met een goudwaarde van €100 nooit meer kosten dan €200. We hanteren strikt de regel van 100% transparantie om gouden sieraden weer te maken tot een betrouwbare en duurzame investering. Op die manier kunnen mensen investeren in hun eigen schoonheid!

✓Gratis Verzerkerd Thuisbezorgd

✓Voor 17:00 bestellen op werkdagen = morgen in huis

✓Gratis Retourneren, 30 dagen bedenktijd

bottom of page