top of page

Waarde van Goud

Goud wordt al meer dan 4000 jaar beschouwd als een kostbaar bezit door verschillende beschavingen, zelfs in tijden dat ze nog geen onderlinge verbinding hadden. Er is een betoverende aantrekkingskracht die mensen in alle uithoeken van de wereld niet konden ontgaan.

 

Dit komt door diverse factoren. Het gele metaal is een prachtig, uniek, zeldzaam element met een duurzame glans die eeuwig blijft stralen. Dankzij deze opmerkelijke eigenschappen heeft goud door de geschiedenis heen een cruciale rol gespeeld in de wereld van sieraden, kunst en zelfs monumenten. Tot op de dag van vandaag behoudt goud zijn bijzondere positie in de wereld. Denk maar aan religieuze artefacten zoals Boeddhabeelden, tempels en monotheïstische heiligdommen, de schatten van Europese koningshuizen, en hoe dit element verwerkt is in 's werelds meest iconische bouwwerken.

 

Afgezien van zijn esthetische waarde, is goud ook een onmisbaar element in diverse praktische toepassingen. Ongeveer 10% van de jaarlijkse goudproductie wordt bijvoorbeeld gebruikt in elektronica; denk aan smartphones die zonder goud niet kunnen functioneren. Bovendien is goud essentieel in tal van medicijnen en wordt het zelfs toegepast in voortreffelijke culinaire gerechten. Door deze uiteenlopende factoren is er altijd een hoge vraag naar dit element geweest, maar deze vraag kwam uiteindelijk ook uit een andere hoek.

 

Monetaire waarde van goud

Vóór de uitvinding van geld, was ruilhandel de gangbare praktijk. Dit maakte de uitwisseling van goederen tijdrovend en complex, waardoor mensen vooral zelfvoorzienend waren. Dit was jammer, want de ware potentie van de mens komt tot bloei wanneer hij kan handelen met anderen. Dit vormt de basis van onze huidige samenleving, waarin de meeste mensen één beroep uitoefenen, maar tegelijkertijd kunnen profiteren van de kennis en producten van talloze andere vakgebieden. Fundamenteel gezien is geld verantwoordelijk voor deze situatie, en daarom hebben we ooit geld in het leven geroepen als een indirect ruilmiddel om handel gemakkelijker en sneller te maken.

 

Duizenden jaren lang gebruikten mensen over de hele wereld edelmetalen zoals goud als een indirect ruilmiddel voor handel. Dit komt doordat er altijd een vraag was naar goud vanwege zijn unieke eigenschappen, in combinatie met de buitengewone kenmerken die goud zo geschikt maken als valuta.

 

Goud is schaars, gemakkelijk deelbaar, homogeen, heeft een hoge waarde per gewichtseenheid, en is duurzaam. Goud raakt nooit versleten en gaat eindeloos mee. Dit maakte goud ook een ideaal spaarmiddel.

 

Store of Value

Goud bezit buitengewone eigenschappen die ertoe hebben geleid dat mensen er altijd naar verlangden, en het heeft unieke kenmerken die het uitermate geschikt maken als vorm van geld. Hierdoor heeft goud historisch gezien de meest vooraanstaande rol gespeeld als 'Store of Value' in de menselijke geschiedenis. Dit komt doordat goud een bezit is dat zijn waarde behoudt.

Stel je voor dat je een gouden armband van 10 gram bezit. Dit is een waardevolle 'Store of Value', omdat je het juweel bijvoorbeeld over 75 jaar nog steeds kunt gebruiken. Maar degene die de armband bezit, kan deze ook laten omsmelten en voor iets anders gebruiken, zoals het vervaardigen van een ander sieraad, of voor industriële, medische, of zelfs culinaire toepassingen.

Duizenden jaren lang hebben mensen goud gebruikt als 'Store of Value' en als vorm van geld. Hierdoor was de hoeveelheid geld in een samenleving altijd een afspiegeling van de hoeveelheid goud. Hierdoor was geld niet vatbaar voor manipulatie door overheden en bankiers.

Sinds de jaren 30 van de vorige eeuw hebben bijna alle overheden ter wereld, inclusief de Nederlandse overheid, ervoor gekozen om de koppeling tussen goud en geld te verbreken. Vanaf dat cruciale moment konden overheden geld uit het niets creëren. Sindsdien heeft ons geld geen intrinsieke 'Store of Value' meer. Omdat ons geld geen onderliggende waarde meer heeft, zoals goud dat wel had, verliest het geld dat we vandaag de dag gebruiken elk jaar een beetje van zijn waarde.

Historische CPI Nederland

Wanneer je naar deze grafiek kijkt van de gemiddelde consumentenprijzen in Nederland tussen 1600 en 2022, wordt het effect duidelijk zichtbaar. In vroegere tijden waren de prijzen zeer stabiel omdat de hoeveelheid gouden geld eveneens stabiel was. Echter, sinds geld uit het niets kan worden gecreëerd sinds de ontkoppeling van geld aan goud, zijn de prijzen met duizenden procenten gestegen.

Gouden 10 Gulden

Om dit waardeverlies van ons geld te symboliseren, kunnen we kijken naar de waarde van de laatste geslagen gouden guldenmunt die ooit door Nederlanders werd gebruikt. Dit was de gouden ƒ10 munt, met een gewicht van iets meer dan 6 gram goud. In 2022 vertegenwoordigde deze munt een gemiddelde goudwaarde van €325. Dit geeft een krachtig signaal dat, ondanks het feit dat goud geen officieel wettig betaalmiddel is, het nog steeds een 'Store of Value' is. De overheid kan weliswaar meer eenheden van geld creëren, maar dit betekent dat alle prijzen, inclusief de goudprijs, zullen stijgen.

Historische Goudprijs in Dollars

In de bovenstaande grafiek is duidelijk te zien hoe de goudprijs drastisch is gestegen als gevolg van veranderingen in de organisatie van ons geldsysteem. Tussen 1800 en 1930 schommelde de goudprijs per troy ounce rond de $20. In de jaren 30 steeg deze prijs naar ongeveer $35, wat zo bleef tot 1971. In dat jaar verbraken de Verenigde Staten, als laatste economie, de koppeling tussen hun valuta en goud. Sindsdien is de goudprijs explosief gestegen. Zo was een stukje goud van ongeveer 31 gram vijftig jaar geleden $35 waard. Maar in 2022 bereikte dezelfde eenheid een recordwaarde van $2050.

Histroische Goudprijs in euro

Bij onze eigen euro zien we een vergelijkbare trend. Bij de introductie van de euro in het begin van 1999 bedroeg de goudprijs ongeveer €250 per troy ounce, terwijl deze eerder in 2022 was gestegen tot €1870. Dit illustreert dat, ondanks het feit dat overheden wereldwijd geld op grote schaal blijven creëren, goud nog steeds fungeert als een 'Store of Value'. Met het huidige monetaire systeem lijkt er geen einde te komen aan de waardevermindering van ons geld, wat een stijgende prijs voor het edelmetaal goud betekent.

Daarom koestert AYN de missie om de meest prachtige en duurzame sieraden aan te bieden tegen een vast laag percentage, wat ons onderscheidend maakt in deze branche. Dit doen we vanuit de overtuiging dat we mensen de gelegenheid willen bieden om te investeren in hun eigen schoonheid en tegelijkertijd hun welvaart veilig te stellen voor de toekomst.

✓Gratis Verzerkerd Thuisbezorgd

✓Voor 17:00 bestellen op werkdagen = morgen in huis

✓Gratis Retourneren, 30 dagen bedenktijd

bottom of page